Hieronder volgen enkele links naar interessante websites:

Laura

www.veiligheidinverbinding.wordpress.com
Complexe ptss het hoeft niet altijd je leven te blijven bepalen.
De titel van dit bericht zegt het al: Ik geloof in herstel van complexe ptss en in dat het echt beter kan worden. Dat is iets wat ik graag wil uitdragen met mijn blog en met het stukje op deze site.
Ik ben Laura. Ik ben 26 jaar oud. Ik heb een traumatische  en onveilige jeugd gehad en daardoor complexe ptss opgelopen. Ik heb toen ik volwassen werd eindelijk goede hulp gekregen om hiervan te herstellen. Dit was (en het is soms nog steeds wel) zowel voor mijn behandelaar als voor mij een behoorlijke uitdaging.
Ik heb verschillende behandelingen gehad waaronder ook andere therapieën dan praat therapie en de standaard ptss behandelingen.  Het was/is steeds zoeken en kijken naar wat werkt in mijn proces en het steeds aangaan en de pijn en de angst in de ogen aankijken. Het is nog steeds niet altijd makkelijk maar echt al heel veel beter dan eerst. Er is ook weer ruimte gekomen in mijn leven voor andere dingen dan de invloed die complexe ptss op mijn leven had. De overwinningen zitten in kleine dingen die aan de buitenkant te zien zijn maar van binnen is de verandering nog zoveel groter. 

Ik heb dingen kunnen bereiken die ik eerst niet voor ogen had omdat mijn trauma te veel in de wegstond. Zo heb ik een studie weten af te ronden en ben ik gestart met een nieuwe studie. Dat zijn dingen die voor veel mensen normaal zijn maar een trauma kan hierbij helaas enorm in de weg staan.
Een paar jaar geleden was ik bijna niet in staat om contact met mensen te maken zonder te dissioceren en in een te krimpen. En om bij mezelf te kunnen blijven in het contact met de ander.
Bij mannen was deze angst reactie nog extremer dan bij vrouwen. Inmiddels heb ik geleerd dat er ook mensen bestaan die je kunt vertrouwen en dat mannen ook best oké kunnen zijn. Dat er ook mensen bestaan waarmee ik veilig een band kan aangaan en die er niet op uit zijn om mij te verlaten/misbruiken of om mij pijn te doen.  En dat niet alle mensen/mannen slecht zijn. Dat de meeste mensen/mannen gewoon oke zijn.
Ik heb grote stappen weten te zetten om mijn Complexe ptss te overwinnen in een paar jaar tijd. En ik wil laten zien dat  het met goede hulp en doorzettingsvermogen echt beter kan worden. Ik ben er nog niet maar ik krijg steeds meer van mijn leven terug en ik ben steeds meer aan het groeien en aan het leven ipv overleven. Ook al is het leven met Complexe ptss nog steeds niet altijd makkelijk en loop ik nog regelmatig tegen mezelf en de lange termijn gevolgen van mijn trauma aan. 
Het verschil met vroeger is echter dat ik steeds beter weet hoe ik hiermee om kan gaan en dat het  oke is ook als het mij even niet alleen lukt om de oude patronen te doorbreken en dat ik hulp mag vragen als ik er even niet uitkom. En dat ik mij veerkrachtiger voel bij tegenslagen. Er is meer ruimte gekomen in mijn leven voor andere dingen dan mijn trauma’s.
Er is hoop en dat draag ik graag uit aan jullie in dit bericht maar ook op mijn blog waarin ik open schrijf over mijn herstel proces. Want ook al voelt het vaak als een eenzame strijd: Je bent niet alleen en het kan echt beter worden. Ik ben mijn blog begonnen voor mezelf om dingen van mij af te kunnen schrijven maar ook om het taboe te doorbreken op complexe ptss en om een boodschap van hoop uit te dragen. Om complexe ptss in het licht te zetten.


Koppkind.nl of lerenschitteren.nl van Antoinette van Reekum: “Ik groeide op in onveilige omstandigheden.”
Ik ben een Kopp-kind. KOPP staat voor een Kind van een Ouder met Psychische Problemen (Kopp). Overigens wordt dit vaak samen genoemd met KOV (Kind van een Ouder met Verslaving = Kov). 
Zelf ben ik opgegroeid met twee ouders die psychische problemen met zich meedroegen. Ze konden mij de opvoeding en begeleiding niet geven. Zij konden mij niet bevestigen in mijn bestaan, zoals ik mijzelf expressie gaf. Dat was zeker geen onwil, maar meer ‘het niet kunnen’. 
En daarmee heb ik de basis van eigenwaarde in mijn leven gemist, met alle gevolgen van dien: interne worsteling, angsten en onzekerheid, eenzaamheid, burn-out. Ik herken alle symptomen van Cptss. Vreselijk. 

Door mijn eigen persoonlijke ontwikkeling heb ik mijzelf ‘erbovenop’ geholpen, door veel training, begeleiding en inzichten. Deze kennis, levenservaring en lotgenootschap en de vele tools, geef ik nu door. 
Via concrete tools, informatie en het opdoen van nieuw imprints is heling écht mogelijk. Ook als je al veel gedaan hebt aan therapie. Plan gerust een afspraak in mijn agenda, om hierover verder te praten. 
Nu is het mijn missie om Volwassen Kopp-kinderen te helpen, om het vertrouwen in zichzelf te herwinnen en weer thuis te komen bij zichzelf. Eigenliefde geeft rust in je hoofd en ontspanning in je lijf. 
Ik wil ook bijdragen aan een maatschappij om voor Kopp of Kov-kinderen van nu een veilige plek te bieden. Daartoe train ik ook in het onderwijs en geef lezingen. 

Ik ben trainer, teamcoach en als specialisatie Kopp & Kov-coach & speciaal voor Kopp-Kov heb ik een online trainingsprogramma ontwikkeld voor rust in het hoofd en ontspanning in het lijf. Kom gerust online kennismaken.
Warme groet, Antoinette van Reekum
Antoinette@koppkind.nl


Trimbos – Kinderen van ouders met psychische problemen en/of een verslaving (KOPP/KOV) 

In Nederland leven 557.000 kinderen met ouders die kampen met psychische of verslavingsproblemen. Hun problemen hebben invloed op het hele gezin, zo ook op hun kinderen. KOPP/KOV-kinderen lopen meer kans om zelf psychische problemen te ontwikkelen. Ook op oudere leeftijd kan een KOPP/KOV-verleden veel impact hebben. Daarom is het belangrijk om problemen op tijd op te merken, aandacht te geven voor (vroegere) ervaringen thuis en te praten over iemands zorgen en mogelijkheden. 
Het Trimbos-instituut verbindt verschillende organisaties en gemeenten om het beleid en activiteiten voor de KOPP/KOV gezinnen te verbeteren. Ook ontwikkelen zij samen met professionals in de zorg verschillende hulpmogelijkheden. Ouders en kinderen kunnen informatie en hulp vinden op www.kopopouders.nl en www.kopstoring.nl Ook bestaat er een reeks informatieboekjes over KOPP/KOV (te downloaden en bestellen op www.trimbos.nl/webwinkel).
Het Trimbos-instituut is het kennisinstituut op het gebied van geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving. Trimbos is ook bezig met een pilot ‘Sterker vooruit’ voor volwassen kopp/kov. Dit is effectief gebleken, maar de aankomende tijd moet bekeken worden hoe dit grootschalig aangeboden kan worden. Zie sterkervooruit.nl
Lily Menco,
Wetenschappelijk Medewerker – Mentale gezondheid & Preventi

Gewond maar niet verslagen
Dave de Vaal is oud-militair en lijdt aan (C)PTSS. Ik heb Dave benaderd omdat hij, net als ik, een belangrijke missie heeft als het gaat om aandacht te genereren voor (C)PTSS. Onder ‘Nieuws’ vind je een artikel over Dave en zijn missie. Ook al zijn we daarvoor ieder op een ander vlak werkzaam, ik vind het wel belangrijk om elkaar te steunen en te helpen waar het mogelijk is. CPTSS begint immers met PTSS. Binnenkort komt er een interview met Dave op deze website (onder: lotgenotenverhalen).
Steef van Hoeijen ( oud-militair) zegt het volgende: “Het begrip CPTSS zou eigenlijk nooit mogen bestaan, burger of militair, het is PTSS met de complete zorg die daarbij hoort. Leed meet je niet af, die probeer je te herstellen. Er is nog een lange weg te gaan maar het artikel van Dave laat zien dat er veranderingen staan aan te komen. Dus wie weet wat de toekomst gaat brengen. En uiteraard strijden we allebei voor die zelfde missie en blijven we dat ook doen.”

Dave heeft een blog met de krachtige titel: Gewond maar niet verslagen. Hij vertelt over hoe het is om PTSS te hebben. De gevolgen en de impact die het heeft op zijn leven. Maar hij laat ook zien hoe krachtig en strijdbaar hij is om tegen deze mentale ziekte te vechten. En schuwt daarbij niet om zich ook van zijn kwetsbare kant te laten zien. Hij wil anderen, die ook lijden aan PTSS, stimuleren en bemoedigen om door te gaan en PTSS te overwinnen.

Lotgenoten Seksueel Geweld (LSG) is een lotgenotenplatform voor vrouwen en mannen in Nederland en België die slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik of seksueel geweld. Bij ons vinden zij veel informatie en kunnen ze in contact komen met lotgenoten. Dat kan in onze chatrooms en op ons forum.
LSG vind je ook op FacebookTwitter en YouTube.

Stichting voor ONS wil het beste voor ieder kind! – Stichting voor ONS is een groep vrouwen en mannen van allerlei leeftijden, vanuit verschillende situaties en achtergronden die allemaal 2 dingen zeker met elkaar delen…
* Bizarre ervaringen die een grote invloed hebben op het hele leven
* Het grote taboe van seksueel misbruik en mishandeling in de samenleving

We versterken ONS door alle taboes bespreekbaar te maken en het te noemen zoals het is. We ondersteunen Ons door te denken in oplossingen en waar mogelijk te verbinden door samenwerking met andere organisaties of stichtingen. Deze twee dingen brengt ONS samen, want ONS dat zijn wij!
Stichting voor ONS weet uit eigen ervaringen hoe belangrijk het kan zijn om andere lotgenoten of betrokkenen te ontmoeten om gebeurtenissen van anderen te horen maar ook om eventueel iets vanuit zichzelf te delen.
Dit doen we voornamelijk via het organiseren van gratis bijeenkomsten voor lotgenoten en betrokkenen. De dag is verzorgd met eten en drinken, er is gratis parkeergelegenheid en aanmelding is verplicht. (YouTube kanaal)

Nederland heelt! – Lotgenotenplatform voor fysiek, psychisch en seksueel misbruikte/mishandelde personen. Voor, met en door lotgenoten!

Reclaimed Voices – De naam van onze stichting kan vertaald  worden als ‘herwonnen stemmen’: we bieden personen met misbruikervaringen bij Jehovah’s Getuigen die moe(s)ten zwijgen de ruimte hun eigen stem te herwinnen en zich uit te spreken.

Team Kim – Team-Kim geeft voorlichting over kindermishandeling en huiselijk geweld door middel van persoonlijke verhalen. Team-Kim werkt landelijk Waarom durven kinderen niet te praten over wat hen overkomt? Wat heeft een kind nodig dat kindermishandeling heeft meegemaakt? Het feit dat niemand ingrijpt of naar hun eigen mening vraagt, is voor veel kinderen/jongeren net zo pijnlijk als de mishandeling zelf. Daarom is het essentieel om niet alleen met professionals, maar ook met de jongeren en kinderen zelf over kindermishandeling te praten. Team-Kim vindt dat er te weinig gedaan wordt aan preventieve voorlichting over kindermishandeling door middel van inzet van ervaringsdeskundigheid (jongerenparticipatie). Wij pleiten voor een andere aanpak van kindermishandeling. Een aanpak waarbij de stem van kind centraal staat.


Marcus Krielen (1978) werkzaam bij Fontys Hogescholen en CPION gecertificeerd Autisme- en Levenscoach

Marcus Krielen: “Mijn pad van persoonlijke ontwikkeling is al op jonge leeftijd begonnen. Zo lang ik me kan herinneren bied ik hulp en ondersteuning aan mijn medemens. Mijn jeugdvriendjes waren vaak kwetsbare kinderen die, naast vriendschap, steun bij mij zochten. Mijn kinderjaren stonden vooral in het teken van het verwerken van verdriet van anderen. Ik was een creatief, gevoelig kind die zich regelmatig terugtrok in zijn eigen wereld. In mijn tienerjaren ontdekte ik muziek, wat een grote uitlaatklep voor me was. Al vroeg in mijn carrière (vanaf mijn 21e) doceerde ik Communicatiewetenschappen bij Fontys Hogescholen. Ik heb me in de loop der jaren verder gespecialiseerd in o.a. persoonlijke ontwikkeling, autisme en muziektherapie. 

Sinds 2016 (toen 37 jaar) is mijn ontwikkeling in een stoomversnelling gekomen, waardoor ik steeds meer mensen ben gaan begeleiden en coachen. Naast thuisbegeleiding voor volwassenen met autisme, houd ik me bezig met levensbegeleiding / life-coaching. Inmiddels heb ik een bloeiende praktijk met een rijke diversiteit aan cliënten. Ik deel graag mijn kennis en persoonlijke ervaringen. Mijn werkwijze is holistisch: alles is met elkaar verbonden en hangt met elkaar samen. We komen allemaal voort uit dezelfde bron, alleen is de ene mens zich daar bewuster van dan de andere. Ik zie het als mijn levenstaak om een bijdrage te leveren aan het verhogen van collectief bewustzijn. En daarbij mensen te begeleiden naar een hoger (levens)plan.”
Hij vertelt o.a. over trauma in het volgende YouTube filmpje.


Vormgeving: Dymph Design

“Via een oproep op Facebook kwam ik in contact met Gabrielle. Zij zocht iemand die een jurk op maat wilde maken voor de foto. Ik heb haar gebeld en toen vertelde zij over het project waar het voor nodig was. Heftige verhalen die ver van mijn eigen wereldje af staan. Wel mooi dat ze daar een positieve draai aan weet te geven door deze actie op te zetten. Aangezien ik een naaiatelier Dress en Les heb en ik geen ‘nee’ kan zeggen, werd het antwoord ja. Ik help graag mensen als dat kan. Toen de jurk af was en ik haar inmiddels wat beter had leren kennen, volgde daar ook deze website op met nieuw logo voor haar project. Want naast een naaiatelier heb ik ook een grafisch vormgevingsbureau; Dymph Design.”
Dymph Dressen