

Als de lippen zich sluiten en mijn levenspijn haar de adem beneemt dan ga ik op reis in de creatieve wereld, waar ik troost en herkenning vind. CPTSS is een onuitputtelijke bron voor kunstenaars in woord en beeld gevat. Laat je inspireren, verrassen en troosten.

Sacha Kramer
Ik ben Sacha Kramer en ik ben 47 jaar. Met mijn man en onze 3 kindjes van 10, 9 en 6 jaar wonen wij in Haarlem.
Gedurende mijn leven heb ik veel nare dingen meegemaakt. Een jeugd met een moeder met alcoholisme en armoede. Leren leven met een bipolaire stoornis. En ik heb nog 2 oudere kinderen van 16 en 14 jaar uit mijn vorige relatie die in 2020 door hun vader ontvoerd zijn naar de VS. Dat is een greep uit de berg aan negatieve ervaringen die ik heb opgedaan. Ik ben al jaren bezig met allerlei therapieën bij de GGZ om mijn trauma’s te verwerken.
Sinds de ontvoering ben ik begonnen met het schrijven van gedichten. Dat helpt mij enorm om de chaos in mijn hoofd te ordenen.
Ademloos
Hulpeloos
Machteloos
Gevoelloos
Kleurloos
Zielloos
Hopeloos
Ademloos: ja, graag
©️ Sacha Kramer
De golven nemen
Wat van mij is
Mijn licht
Mijn energie
Mijn blijheid
De golven gaan
Ver weg van mij
En laten mij achter
Leeg
En duister
Maar
Maar
Maar
De golven brengen
Inzicht
In wat ik heb
In wat ik altijd al had
En altijd hebben zal
De golven komen
Dichtbij mij
Met nieuw licht
Met nieuwe energie
Met nieuwe blijheid
Geluk
Geluk
Geluk
©️ Sacha Kramer
Nog één bakkie koffie,
voordat ik ga.
Nog één blik achterom,
voordat ik ga.
Ik ga,
met een knoop in mijn maag.
Ik ga,
met tranen in mijn ogen.
Ik ga,
alle twijfels wegdrukkend.
Ik ga,
ze kunnen zonder mij.
Ik ga,
de pieken zijn te hoog.
Ik ga,
de dalen zijn te laag.
Ik ga,
de liefde doet te pijn.
Ik ga.
©️ Sacha Kramer

Erna Kagenaar
Van alleskunner naar niets.
Ik ben gaan schrijven toen ik kind was tot en met de pubertijd. Daarna een lange tijd niet. In 2005 heb ik het in een moeilijke periode spontaan weer opgepakt en ben er niet meer mee gestopt. Ik vind het mooi als ik mensen in hun hart kan raken met herkenbare anekdotes en gevoelens. Er zijn intussen 2 bundels uitgebracht en op internet, Facebook en Instagram plaats ik regelmatig gedichten. Mensen noemen mij een sterk en gezellig mens met positieve energie. Gevoelig , zorgzaam en met een antenne voor de behoeften van anderen. Trauma kun je lang in een laatje stoppen met een hangslot erop. Immers, alles is voor elkaar als je gelukkig bent met gezin en lieve mensen om je heen. CPTSS heeft me jarenlang achterna gehold…..zo zie ik het nu pas. Ik rende zo hard dat het me een aantal keren een kort moment kon inhalen en onderuithalen, echter kon ik toen (te) snel weer opstaan en doorgaan. Geen tijd, aandacht, keihard werken, ambitie, zorgen, passies achterna streven en elke vrije minuut invullen. Nu pas begrijp ik dat het onbewust vluchten is voor wat er in die laatjes zit. Ik heb een hoop bereikt door te knokken met succes. Het meest belangrijke is onvoorwaardelijke stabiele liefde en mijn gezin is ook echt mijn alles. CPTSS geeft onbegrip, militairen hebben dat toch? Het meest verwarrend vind ik de totale omslag, van alleskunner naar niets. Van tomeloze onuitputtelijke energie naar uitputting. Onbegrip is ook begrijpelijk, het gaat niet bewust. Je denkt niet eens aan toen en wat er anders had gekund, dat er niets van klopt, dat je er niets aan kon doen, dat als je waardeloos aan de kant bent gezet, dat begrijp je niet als kind. Dat begrijp je niet als volwassene, dat begrijp je niet als moeder. Je denkt überhaupt niet na over jezelf. Je voelt uiteindelijk niets meer als je zolang doorgaat. Dus als mensen dan zeggen: “kun je die knop niet omzetten?” Dan denk ik….ik heb die knop niet eens gezien. Ik was er niet mee bezig. Het is verleden tijd! Ik wil het ook helemaal niet!! CPTSS haalt je vroeg of laat in en haalt je ook finaal onderuit, keihard en meedogenloos. Lichamelijk en mentaal. Rennen hoeft niet meer, kan niet meer, wil ik niet meer. Ik ga nu eerst opstaan, leren lopen en dan eens lekker wandelen en vooral…af en toe stil staan! Het leven is veel te mooi en de liefde zit in jezelf! Het waard mogen zijn, gewoon om wie je bent, in sterke kracht en in hopeloze kwetsbaarheid. Wat een leerproces!

Arnold de Meijer
Mijn naam is Arnold de Meijer (1958). Ik vind het wat pretentieus om mezelf kunstenaar te noemen. Ik voel mezelf meer een woordbreier, die woorden aan elkaar lijmt om mijn gevoelens, visies en zielenroerselen onder woorden te brengen. In mijn jeugd ben ik tegen een aantal dingen aangelopen die ik niet meteen een plek kon geven. Tot nu ben ik aan de slag om deze ’trauma’s ‘te verwerken. Vaak staan ze me in de weg bij datgene wat ik wil of werkelijk voel, vandaar dat ik woorden zoek om het te plaatsen, te verwerken en vast te leggen. Het interview dat ik met Gabrielle heb gedaan voor Straatmagazine De Riepe over haar dagelijkse strijd met CPTSS lieten mij ook een aantal dingen van mijzelf zien. Nu probeer ik ze onder woorden te brengen. Het zijn uiteindelijk maar zesentwintig letters, maar in de juiste volgorde gezet, kunnen ze heel veel vertellen. Met welke letters schrijf je pijn, woede, welke tekens gebruik je voor liefde? Het is elke keer weer verrassend. Door met letters en woorden, zinnen te maken, laat ik zien waar ik mee bezig ben, wat mij bezig houdt. Het belangrijkste is misschien wel dat ik laat zien wie ik diep van binnen ben. Hoe vaag dat misschien soms ook voor mijzelf is. Of zoals Bram Vermeulen ooit zei: Ik druk mij uit in woorden, groepen letters op een rij, en in elk klein groepje, zit er iets van mij.
Het beeld van een caleidoscoop
Bestaat uit honderd stukjes gekleurd glas
Bij elke draai een ander patroon
En het wordt nooit weer hoe het was
De stukjes zijn hetzelfde
Het blikveld verandert niet
En toch is het nooit hetzelfde
Nooit hetzelfde wat je ziet
Elk stukje is uniek
Een onmisbaar deel
Maar met zijn allen
Vormen zij een geheel
En dat ben ik.
14 juni 2020

Alvani Haverman
(Kunstacademie Minerva in Groningen)
Mijn ziel zit in mijn hand.
Alvani wordt ook wel de kunstenares van de vergankelijkheid genoemd. Haar werk waren onder andere installatie met water en bloembladeren die tot doel hadden tijdelijke schoonheid te ervaren. Zoals het gevoel wat je hebt bij het kijken naar een zonsondergang of een sterrenhemel. Het ervaren van geluk maar tegelijkertijd ook beseffen dat het vergankelijk is. De basis voor dit werk is haar eigen verleden. Een verleden waar ze regelmatig met pijn op terugkijkt. Een vader die last had van woede-uitbarstingen en een moeder die weinig liefde kon geven. Haar zus werd depressief en is uiteindelijk overleden in een psychiatrisch ziekenhuis. Alvani zocht troost in het lezen van boeken waar ze kon verdwijnen in een andere wereld. Pas laat in haar leven koos ze ervoor om naar de kunstacademie te gaan, daarvoor was ze verpleegkundige. Want het zit in haar aard om mensen te willen helpen. Ook met haar kunst wil ze mensen helpen en daarom doet ze mee aan CPTSS en kunst/poëzie. In het boek der Godinnen van Thessa Sambou zijn de godinnen getekend door Alvani Haverman. Godin (zelfliefde) wordt hier in verband gebracht met thema veerkracht en gekoppeld aan het gedicht: De Wind.
Aan een klein meisje

Hanna
Magie is wat je ziet wanneer je kijkt met je hart –
Kunst om blij van te worden
Mijn naam is Hanna, ik maak liefdevolle, sprookjesachtige kunst om jou de wereld door mijn ogen te laten zien.
Ik maak kunst om jou te laten weten dat je niet alleen bent. Graag help ik je om heerlijk te ontspannen met één of meer van de vele sprookjesachtige kleurplaten uit het Kleur Jezelf Ontspannen – programma.
Ik geef je een liefdevol steuntje in de rug met de liefste, handgemaakte krachtdieren met mooie betekenis. Ik laat je graag zien hoe mooi en krachtig je werkelijk bent door middel van een zielsportret met persoonlijke, afgestemde boodschap.
“In het gevecht van mijn leven sta ik, in de wanhoop van mijn leven lig ik.” – Gabriëlle Jansen