Hieronder volgen enkele links naar interessante websites:
Ambrosius Duuk heeft een website gemaakt vanuit zijn kennis en ervaring in de zorg maar ook als ervaringsdeskundige. Het is geheel gratis. In grote lijnen hebben veel mensen met een trauma, PTSS of CPTSS hetzelfde meegemaakt. Iets wat zo afschuwelijk is en niet meer uit je hoofd gaat. Het vertellen van mijn verhalen en het luisteren naar verhalen van lotgenoten geeft herkenning, begrip, steun en hulp bij vragen. Vragen zoals: Wat heb ik nodig? Wat als EMDR niet werkt? Medicatie? En zo nog veel meer vragen. Wat je ook schrijft, kort of lang, heel precies, of chaotisch… het maakt niet uit. Het is belangrijk om je te uiten en het gevoel krijgt begrepen te worden. Ook al is het gevoel daar wel, je bent echt niet de enige die het overkomen is wat je is overkomen. Je kunt hier in alle veiligheid praten via de e-mail.
Praten helpt echt! Het haalt zeker de scherpe randjes eraf. Fysiek praten werkt maar ook online praten, al dan niet anoniem. Dat het helpt is mijn eigen ervaring weet ik nu. Wacht niet te lang, stop het niet weg. Wil jij je verhaal kwijt? Praten over wat je doormaakt, waar je tegenaan loopt? Mail mij gerust op traumamaatje@gmail.com Het is geheel gratis! Als je het wilt kan het volledig anoniem. Zie op mijn website voor meer uitleg www.traumamaatje.nl
Heb je een (echt)scheiding, een verlies van een dierbare, pesterijen, ongeval(len) gezien of zelf meegemaakt, oorlogssituaties, (huiselijk) geweld, (seksueel) misbruik, enz. meegemaakt? Ervaar je gevoelens van ontevredenheid, zoek je naar zingeving? Last van piekeren, stress, onrust of angst? Voel jij je somber door sociale problemen in je relatie, je werk of anderszins? Kortom, wil jij je verhaal kwijt, een luisterend oor en er “gewoon” over praten? Ga dan naar zijn website en neem gerust contact met hem op.
Mijn naam is Anne de Lieve. Ik ben een vrouw, moeder en een verstoten kind. Na een nare jeugd onder een narcistische moeder, kwam ik terecht bij een narcistische partner. Ik heb van kinds af aan moeten vechten voor mijn plekje en wat liefde en aandacht, in deze onveilige wereld. Ik was identiteit loos. Van karakter altijd vrolijk, maar door de omstandigheden vaak depressief. Ik heb vaker met duistere gedachten rondgelopen om een einde aan mijn leven te maken. Ik weet wat het is om in dat diepe zwarte gat te zitten. Na het verbreken van mijn relatie na 27 jaar, en met mijn hele familie, bracht ik in juni 2021 mijn boek uit: “De gespleten soulmate”. Ik startte mijn FB-pagina op. Anne de Lieve is mijn auteursnaam, i.v.m. de privacy van mij en mijn kinderen. Op mijn FB-pagina schrijf ik nu wekelijks topics over allerlei onderwerpen. Narcisme, hulpverleningen, innerlijke gevoelens, normen en waarden, en dus ook over zelfmoord. Alles op mijn pagina is afgeschermd voor de buitenwereld, en alleen zichtbaar voor vrienden. Wees welkom op mijn FB-pagina. Lees, reageer, en uit je gevoelens. We zijn als mens te mooi en te waardevol om ons niet te laten zien.
Lieve groet, Anne.
Zelfmoord. Zelfmoord neemt momenteel hand over hand toe. Het gebeurt steeds vaker, en het komt de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Zelfmoord, een kwetsbaar onderwerp waar toch een taboe op rust. Je hoort het soms van iemand. Of je herkent het aan de zin: we hopen dat je nu je rust gevonden hebt. Verdriet en ongeloof, men zag het totaal niet aankomen. En dan zijn er ook nog mensen die zeggen: dat is laf. Afgelopen week kwam het toevallig ter sprake in een reactie onder een topic. De één pleegt zelfmoord, terwijl de ander die ziek is vecht voor zijn leven. Hoe dubbel.
Maar hoe hard heeft iemand die zelfmoord pleegt gevochten voor zijn leven? Zonder dat de buitenwereld het zag? Hoe lang heeft iemand al in dat diepe zwarte gat gezeten? Dat zwarte gat, wat anderen niet zagen. Hoe lang heeft iemand al die vreselijke pijn gehad? Want emotioneel lijden is één van de ergste vormen van lijden die er is. Een pijn, die anderen niet voelen. Hoelang lag iemand ’s nachts wakker omdat zijn hoofd zo maalde? Terwijl niemand er erg in had, omdat iedereen ’s nachts slaapt? Hoelang was iemand die zelfmoord pleegde, al zo vreselijk moe? Zo moe, dat je ’s ochtend vroeg niet weet hoe je de dag door moet komen? Niemand die het zag, want iemand die lekker in zijn vel zit heeft energie genoeg. Hoelang heeft iemand niet meer inwendig gelachen, terwijl hij toch vaak met een glimlach op zijn lippen liep? Waarom heeft die persoon nooit iets gezegd terwijl er zoveel mensen om hem heen van hem houden? Hoe kan het dat we geen signalen hebben opgepikt terwijl we dagelijks diegene zagen? Vragen, vragen, vragen, met het antwoord: levensmoe.
Levensmoe. Een lang en traag proces dat vaak al start op jonge leeftijd. Het is geen bevlieging. Niemand gooit zich plotseling voor de trein na het behalen van een onvoldoende op zijn examen. Levensmoe kan ontstaan door vele oorzaken. Levensmoe is een heel verdrietig proces, dat als een sluipmoordenaar door je hoofd en je lichaam kruipt. Een vroege periode van rouw. Want iemand die levensmoe is, neemt in zijn hart en hoofd al afscheid van de mensen waar hij van houdt.
Iemand die lichamelijk ernstig ziek is, krijgt aandacht en liefde. De tijd om alles te regelen en afscheid te nemen. Het lijden wordt vaak samen gedragen. Iemand die levensmoe is kan dat niet, en krijgt dat niet. Het is intens verdrietig, en je kan het niet uitspreken. Het is een eenzame strijd, die je in je eentje voert. Een strijd inwendig van ups en downs, doorgaan en stilstaan. Iemand die levensmoe is, beseft heel goed wat hij zijn dierbaren gaat aandoen. Het intense verdriet van afscheid nemen dat hij nu zelf ondergaat, dat verdriet krijgen straks de nabestaanden. Dingen regelen. Voorbereidingen treffen, alles in het geheim. Een langdurige harde strijd. Steeds verder naar de bodem van dat zwarte gat. Tot het moment daar is. Het moment dat het verlangen naar eeuwige rust groter is als de behoefte om hier te blijven in liefde. Nog één ding te doen: de laatste groet. Het afscheidsbericht.
Afscheid nemen bestaat niet? Afscheid nemen bestaat wel. Mensen die afscheid nemen van het leven, zijn de moedigste mensen die er zijn. Ze hebben een intense zware strijd gestreden. Ze verdienen respect. Dus zeg nooit: wat laf. Je weet pas wat het is, als je zelf op de bodem van dat diepe zwarte gat hebt gezeten.
– Anne de Lieve –
www.veiligheidinverbinding.wordpress.comComplexe ptss het hoeft niet altijd je leven te blijven bepalen.
De titel van dit bericht zegt het al: Ik geloof in herstel van complexe ptss en in dat het echt beter kan worden. Dat is iets wat ik graag wil uitdragen met mijn blog en met het stukje op deze site.
Ik ben Laura. Ik ben 26 jaar oud. Ik heb een traumatische en onveilige jeugd gehad en daardoor complexe ptss opgelopen. Ik heb toen ik volwassen werd eindelijk goede hulp gekregen om hiervan te herstellen. Dit was (en het is soms nog steeds wel) zowel voor mijn behandelaar als voor mij een behoorlijke uitdaging.
Ik heb verschillende behandelingen gehad waaronder ook andere therapieën dan praat therapie en de standaard ptss behandelingen. Het was/is steeds zoeken en kijken naar wat werkt in mijn proces en het steeds aangaan en de pijn en de angst in de ogen aankijken. Het is nog steeds niet altijd makkelijk maar echt al heel veel beter dan eerst. Er is ook weer ruimte gekomen in mijn leven voor andere dingen dan de invloed die complexe ptss op mijn leven had. De overwinningen zitten in kleine dingen die aan de buitenkant te zien zijn maar van binnen is de verandering nog zoveel groter.
Ik heb dingen kunnen bereiken die ik eerst niet voor ogen had omdat mijn trauma te veel in de wegstond. Zo heb ik een studie weten af te ronden en ben ik gestart met een nieuwe studie. Dat zijn dingen die voor veel mensen normaal zijn maar een trauma kan hierbij helaas enorm in de weg staan.
Een paar jaar geleden was ik bijna niet in staat om contact met mensen te maken zonder te dissioceren en in een te krimpen. En om bij mezelf te kunnen blijven in het contact met de ander.
Bij mannen was deze angst reactie nog extremer dan bij vrouwen. Inmiddels heb ik geleerd dat er ook mensen bestaan die je kunt vertrouwen en dat mannen ook best oké kunnen zijn. Dat er ook mensen bestaan waarmee ik veilig een band kan aangaan en die er niet op uit zijn om mij te verlaten/misbruiken of om mij pijn te doen. En dat niet alle mensen/mannen slecht zijn. Dat de meeste mensen/mannen gewoon oke zijn.
Ik heb grote stappen weten te zetten om mijn Complexe ptss te overwinnen in een paar jaar tijd. En ik wil laten zien dat het met goede hulp en doorzettingsvermogen echt beter kan worden. Ik ben er nog niet maar ik krijg steeds meer van mijn leven terug en ik ben steeds meer aan het groeien en aan het leven ipv overleven. Ook al is het leven met Complexe ptss nog steeds niet altijd makkelijk en loop ik nog regelmatig tegen mezelf en de lange termijn gevolgen van mijn trauma aan.
Het verschil met vroeger is echter dat ik steeds beter weet hoe ik hiermee om kan gaan en dat het oke is ook als het mij even niet alleen lukt om de oude patronen te doorbreken en dat ik hulp mag vragen als ik er even niet uitkom. En dat ik mij veerkrachtiger voel bij tegenslagen. Er is meer ruimte gekomen in mijn leven voor andere dingen dan mijn trauma’s.
Er is hoop en dat draag ik graag uit aan jullie in dit bericht maar ook op mijn blog waarin ik open schrijf over mijn herstel proces. Want ook al voelt het vaak als een eenzame strijd: Je bent niet alleen en het kan echt beter worden. Ik ben mijn blog begonnen voor mezelf om dingen van mij af te kunnen schrijven maar ook om het taboe te doorbreken op complexe ptss en om een boodschap van hoop uit te dragen. Om complexe ptss in het licht te zetten.
– Laura –
Koppkind.nl of lerenschitteren.nl van Antoinette van Reekum: “Ik groeide op in onveilige omstandigheden.”
Ik ben een Kopp-kind. KOPP staat voor een Kind van een Ouder met Psychische Problemen (Kopp). Overigens wordt dit vaak samen genoemd met KOV (Kind van een Ouder met Verslaving = Kov).
Zelf ben ik opgegroeid met twee ouders die psychische problemen met zich meedroegen. Ze konden mij de opvoeding en begeleiding niet geven. Zij konden mij niet bevestigen in mijn bestaan, zoals ik mijzelf expressie gaf. Dat was zeker geen onwil, maar meer ‘het niet kunnen’.
En daarmee heb ik de basis van eigenwaarde in mijn leven gemist, met alle gevolgen van dien: interne worsteling, angsten en onzekerheid, eenzaamheid, burn-out. Ik herken alle symptomen van Cptss. Vreselijk.
Door mijn eigen persoonlijke ontwikkeling heb ik mijzelf ‘erbovenop’ geholpen, door veel training, begeleiding en inzichten. Deze kennis, levenservaring en lotgenootschap en de vele tools, geef ik nu door.
Via concrete tools, informatie en het opdoen van nieuw imprints is heling écht mogelijk. Ook als je al veel gedaan hebt aan therapie. Plan gerust een afspraak in mijn agenda, om hierover verder te praten.
Nu is het mijn missie om Volwassen Kopp-kinderen te helpen, om het vertrouwen in zichzelf te herwinnen en weer thuis te komen bij zichzelf. Eigenliefde geeft rust in je hoofd en ontspanning in je lijf.
Ik wil ook bijdragen aan een maatschappij om voor Kopp of Kov-kinderen van nu een veilige plek te bieden. Daartoe train ik ook in het onderwijs en geef lezingen.
Ik ben trainer, teamcoach en als specialisatie Kopp & Kov-coach & speciaal voor Kopp-Kov heb ik een online trainingsprogramma ontwikkeld voor rust in het hoofd en ontspanning in het lijf. Kom gerust online kennismaken.
Warme groet, Antoinette van Reekum
Antoinette@koppkind.nl
Trimbos – Kinderen van ouders met psychische problemen en/of een verslaving (KOPP/KOV)

In Nederland leven 557.000 kinderen met ouders die kampen met psychische of verslavingsproblemen. Hun problemen hebben invloed op het hele gezin, zo ook op hun kinderen. KOPP/KOV-kinderen lopen meer kans om zelf psychische problemen te ontwikkelen. Ook op oudere leeftijd kan een KOPP/KOV-verleden veel impact hebben. Daarom is het belangrijk om problemen op tijd op te merken, aandacht te geven voor (vroegere) ervaringen thuis en te praten over iemands zorgen en mogelijkheden.
Het Trimbos-instituut verbindt verschillende organisaties en gemeenten om het beleid en activiteiten voor de KOPP/KOV gezinnen te verbeteren. Ook ontwikkelen zij samen met professionals in de zorg verschillende hulpmogelijkheden. Ouders en kinderen kunnen informatie en hulp vinden op www.kopopouders.nl en www.kopstoring.nl Ook bestaat er een reeks informatieboekjes over KOPP/KOV (te downloaden en bestellen op www.trimbos.nl/webwinkel).
Het Trimbos-instituut is het kennisinstituut op het gebied van geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving. Trimbos is ook bezig met een pilot ‘Sterker vooruit’ voor volwassen kopp/kov. Dit is effectief gebleken, maar de aankomende tijd moet bekeken worden hoe dit grootschalig aangeboden kan worden. Zie sterkervooruit.nl
Lily Menco,
Wetenschappelijk Medewerker – Mentale gezondheid & Preventie
Lotgenoten Seksueel Geweld (LSG) vis een lotgenotenplatform voor vrouwen en mannen in Nederland en België die slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik of seksueel geweld. Bij ons vinden zij veel informatie en kunnen ze in contact komen met lotgenoten. Dat kan in onze chatrooms en op ons forum.
LSG vind je ook op Facebook, Twitter en YouTube.

Stichting voor ONS wil het beste voor ieder kind! – Stichting voor ONS is een groep vrouwen en mannen van allerlei leeftijden, vanuit verschillende situaties en achtergronden die allemaal 2 dingen zeker met elkaar delen…
* Bizarre ervaringen die een grote invloed hebben op het hele leven
* Het grote taboe van seksueel misbruik en mishandeling in de samenleving
We versterken ONS door alle taboes bespreekbaar te maken en het te noemen zoals het is. We ondersteunen Ons door te denken in oplossingen en waar mogelijk te verbinden door samenwerking met andere organisaties of stichtingen. Deze twee dingen brengt ONS samen, want ONS dat zijn wij!
Stichting voor ONS weet uit eigen ervaringen hoe belangrijk het kan zijn om andere lotgenoten of betrokkenen te ontmoeten om gebeurtenissen van anderen te horen maar ook om eventueel iets vanuit zichzelf te delen.
Dit doen we voornamelijk via het organiseren van gratis bijeenkomsten voor lotgenoten en betrokkenen. De dag is verzorgd met eten en drinken, er is gratis parkeergelegenheid en aanmelding is verplicht. (YouTube kanaal)
Nederland heelt! – Lotgenotenplatform voor fysiek, psychisch en seksueel misbruikte/mishandelde personen. Voor, met en door lotgenoten!
Reclaimed Voices – De naam van onze stichting kan vertaald worden
als ‘herwonnen stemmen’: we bieden personen met misbruikervaringen bij Jehovah’s Getuigen die moe(s)ten zwijgen de ruimte hun eigen stem te herwinnen en zich uit te spreken.
Team Kim – Team-Kim geeft voorlichting over kindermishandeling en huiselijk geweld door middel van persoonlijke verhalen. Team-Kim werkt landelijk Waarom durven kinderen niet te praten over wat hen overkomt? Wat heeft een kind nodig dat kindermishandeling heeft meegemaakt? Het feit dat niemand ingrijpt of naar hun eigen mening vraagt, is voor veel kinderen/jongeren net zo pijnlijk als de mishandeling zelf. Daarom is het essentieel om niet alleen met professionals, maar ook met de jongeren en kinderen zelf over kindermishandeling te praten. Team-Kim vindt dat er te weinig gedaan wordt aan preventieve voorlichting over kindermishandeling door middel van inzet van ervaringsdeskundigheid (jongerenparticipatie). Wij pleiten voor een andere aanpak van kindermishandeling. Een aanpak waarbij de stem van kind centraal staat.
Marcus Krielen (1978) werkzaam bij Fontys Hogescholen en CPION gecertificeerd Autisme- en Levenscoach

Marcus Krielen: “Mijn pad van persoonlijke ontwikkeling is al op jonge leeftijd begonnen. Zo lang ik me kan herinneren bied ik hulp en ondersteuning aan mijn medemens. Mijn jeugdvriendjes waren vaak kwetsbare kinderen die, naast vriendschap, steun bij mij zochten. Mijn kinderjaren stonden vooral in het teken van het verwerken van verdriet van anderen. Ik was een creatief, gevoelig kind die zich regelmatig terugtrok in zijn eigen wereld. In mijn tienerjaren ontdekte ik muziek, wat een grote uitlaatklep voor me was. Al vroeg in mijn carrière (vanaf mijn 21e) doceerde ik Communicatiewetenschappen bij Fontys Hogescholen. Ik heb me in de loop der jaren verder gespecialiseerd in o.a. persoonlijke ontwikkeling, autisme en muziektherapie.
Sinds 2016 (toen 37 jaar) is mijn ontwikkeling in een stoomversnelling gekomen, waardoor ik steeds meer mensen ben gaan begeleiden en coachen. Naast thuisbegeleiding voor volwassenen met autisme, houd ik me bezig met levensbegeleiding / life-coaching. Inmiddels heb ik een bloeiende praktijk met een rijke diversiteit aan cliënten. Ik deel graag mijn kennis en persoonlijke ervaringen. Mijn werkwijze is holistisch: alles is met elkaar verbonden en hangt met elkaar samen. We komen allemaal voort uit dezelfde bron, alleen is de ene mens zich daar bewuster van dan de andere. Ik zie het als mijn levenstaak om een bijdrage te leveren aan het verhogen van collectief bewustzijn. En daarbij mensen te begeleiden naar een hoger (levens)plan.”
Hij vertelt o.a. over trauma in het volgende YouTube filmpje.

Paula Buitelaar
Ik ben Paula Buitelaar. Ik heb als klein kind te maken gehad met geestelijke en lichamelijk mishandeling in ons gezin. Mijn ouders hadden beide psychische problemen waardoor ze mij de veiligheid en liefde niet konden geven wat ik als klein meisje zo nodig had net als ieder kind. Ik voelde mij al jong niet gezien en afgewezen door beide ouders. Bij mijn oma voelde ik me wel gezien en geliefd en daarom bezocht ik haar heel vaak en logeerde ik daar regelmatig. Toch bleek het daar ook niet veilig mijn opa en 2 ooms van mij hebben mij jarenlang seksueel misbruikt.
Na een heftige gebeurtenis in 2004 werd ik erg ziek. Ik kreeg wekelijks migraine aanvallen en werd steeds zieker. Na vele onderzoeken in het ziekenhuis werd ik doorverwezen naar het ggz. Na meerdere onderzoeken kreeg ik de diagnose: PTSS, dwangneurose en borderline. Ik had het misbruik verleden totaal geblokt. Na intensieve therapie en hypnose bleek ik van mijn 5e tot mijn 12e te zijn misbruikt. In mijn verdere leven bleef ik te maken krijgen met huiselijk geweld en met seksueel misbruik. In 2017 werd ik seksueel misbruikt en verkracht door een tantrische therapeut. Het werd tijd dat ik patronen ging doorbreken. Ik ben schematherapie gaan volgen waardoor ik eindelijk begreep waarom bepaalde gebeurtenissen zich steeds weer herhaalde. Ik leerde mijn patronen doorbreken en ontdekte de kracht van contact met ervaringsgenoten. Ik volgde verschillende therapieën en had vooral veel baat bij coaching door een ervaringsdeskundige, body remembers trauma therapie en systemisch werk. Ik voelde me steeds sterker worden en kon eindelijk zeggen dat ik echt mijn leven leefde in plaats van overleven. Mijn levensenergie ging stromen en ik voelde het verlangen om anderen te gaan helpen. De afgelopen jaren heb ik meerdere opleidingen gevolgd zoals: levenscoach, ervaringsdeskundige, systemisch coach, en body remembers trauma therapie en trauma release ademwerk. Deze goede maar alternatieve therapieën zijn vaak onbetaalbaar. Om die reden heb ik samen met mijn man een stichting opgericht. Wij werken op basis van inkomen en voor mensen met een bijstandsuitkering op basis van een vrijwillige bijdrage. Naast de 1 op 1 sessies organiseren wij ook deelcirkels en zijn wij gestart met een inloopochtend in Wateringen. Iedereen die te maken heeft gehad met seksueel misbruik of huiselijk geweld is welkom bij ons. Om de gedachten te kunnen verzetten door een activiteit te doen, gewoon even een bakkie te komen drinken of voor een luisterend oor.
Voor meer informatie zie: www.stichting-hoopverlening.nl
Vormgeving: Dymph Design
“Via een oproep op Facebook kwam ik in contact met Gabrielle. Zij zocht iemand die een jurk op maat wilde maken voor de foto. Ik heb haar gebeld en toen vertelde zij over het project waar het voor nodig was. Heftige verhalen die ver van mijn eigen wereldje af staan. Wel mooi dat ze daar een positieve draai aan weet te geven door deze actie op te zetten. Aangezien ik een naaiatelier Dress en Les heb en ik geen ‘nee’ kan zeggen, werd het antwoord ja. Ik help graag mensen als dat kan. Toen de jurk af was en ik haar inmiddels wat beter had leren kennen, volgde daar ook deze website op met nieuw logo voor haar project. Want naast een naaiatelier heb ik ook een grafisch vormgevingsbureau; Dymph Design.”
Dymph Dressen